Mannenkledij
Broek
Er waren drie types broeken: de lange broek kwam het meeste voor. Daarnaast vond je ook de kuitbroek en de kniebroek. De kniebroek was reeds verouderd in de 19de eeuw.
Stof
Broeken worden gemaakt in stevig katoen, wol of linnen. Kies een stevige, maar soepele stof. Voor de samenstellingen zie Stoffen.
Bretellen
De broek werd dikwijls opgehouden met bretellen. Bretellen worden aan de broek bevestigd met knopen. Ijzeren klemmetjes mogen niet gebruikt worden. Bretellen zijn aangeraden, maar niet verplicht. Broeken zonder veter achteraan zullen niet opblijven zonder bretellen. Ze worden met leren listen aan de knopen bevestigd die op de broek zijn genaaid. De kleur van de bretellen is vrij (zie Kleuren). Ze mogen effen of met strepen zijn. Synthetische bretellen in rekstof zijn toegelaten. Het inschrift “brandweer” of “politie” op het leren rugstukje moet je laten overnaaien bij de schoenmaker.
Sluitingen
Ritssluitingen bestonden nog niet, alleen knoopsluitingen of vetersluitingen. Vetersluitingen werden gebruikt aan de aan de kuit en op de rug (V-sluiting). De sluiting van de kuitbroeken was niet noodzakelijk vast, dus de kniekousen moesten vanzelf opblijven. Kniebroeken werden aan de knieën gesloten met gespjes, knoopjes of veters of een combinatie van deze. Aan de heup werd de broek vooraan gesloten met een valdeur en achteraan met een door ogen geregen veter (V-sluiting).
Kleur
De keuze van de kleur voor je broek is vrij (zie Kleuren). Kleur meestal effen. Fijne verticale streep is toegelaten. Geen ruiten, bloemen of andere tekeningen. Bij twijfel, raadpleeg de werkgroep Kledij.
Kniebroek
De kniebroek was reeds verouderd in de 19de eeuw. Ze had een gesp-, knoop- of vetersluiting aan de knieën. Bovenaan werd ze opgehouden door een valdeur met knopen. Achteraan een V-opening.
Kuitbroek
De kuitbroek komt tot 10-15 cm onder de plooi van de knie. Ze wordt ter hoogte van de kuiten meestal gesloten met een drietal kleine knoopjes (soms veters) aan de buitenkant van het been. Bovenaan enkel een valdeur met knopen, achteraan een V-opening.
Lange broek
De lange broek heeft rechte pijpen tot op de hiel. Ze is eerder breed dan smal, maar nooit nauw aansluitend. Ze is lang genoeg om geen water in de kelder te hebben tijdens het dansen. Vooraan had de broek een valdeur met knopen. Achteraan een V-opening, meestal met vetersluiting.
Valdeur
De mannenbroek was in de 19de eeuw nog niet geëvolueerd tot een aangenaam passende moderne broek.
Naar ons aanvoelen is ze eerder breed. Ze had nog geen ritssluiting vooraan, maar wel een valdeur. Er waren nog geen in- of opgenaaide zakken.
De valdeur kan een rechthoekige of afgeronde uitsnijding hebben. De uitsnijding kan naar wens groot of klein zijn en hoog of laag beginnen. Het aantal knopen kan variëren: 3 à 5 knopen aan elke zijde, afhankelijk van de gekozen knoopsgrootte en type uitsnijding.
De breedte van de valdeur is vrij te kiezen. In de maximale versie neemt de valdeur de hele voorzijde in en komen de knopen ter hoogte van de zijnaden.
Buikstuk
Om “veiligheidsredenen” (afzakken van de broek) wordt de broek voorzien van een buikstuk. Dit stuk komt onder de valdeur en is meestal niet zichtbaar, tenzij de valdeur een paar cm lager dan het buikstuk wordt gemaakt.
Het buikstuk bestaat uit twee 'flappen', die aan de zijnaden worden genaaid en in het midden vooraan met een enkele of dubbele rij kleine knoopjes wordt gesloten. Het buikstuk wordt altijd in dubbele stof gemaakt of gevoerd, zodat het stevig genoeg is om de valdeur op te houden. De sluiting van het buikstuk kan een korte overlapping hebben met één rij knoopjes of een bredere overlapping met twee rijen knopen.
V-uitsnijding
Alle modellen hebben in de rug verplicht een V-uitsnijding. Waar de moderne broek vooraan wordt opgehouden door een ritssluiting en een broeksknoop, werd de broek in de 19de eeuw aangespannen d.m.v. van een veter op de rug. De veter wordt door de rivetten (ijzeren ringetjes) van de V-sluiting geregen.
Mocht dat niet volstaan, dan droegen de mannen nog bretellen. Indien je geen veter wil, ben je verplicht bretellen te dragen om de broek op te houden. De knopen voor de bretellen worden aan de bovenhoeken van de V-uitsnijding bevestigd.