Streekkledij

Bij optredens en in stoeten dragen de dansers en de muzikanten een historisch verantwoorde kledij uit de eerste helft van de 19de eeuw. Deze kledij is het resultaat van een nauwgezet onderzoek dat onze "werkgroep kledij" heeft gevoerd in de periode 1997-2000. Bekijk ook de korte historiek.

Deze zoektocht naar een nieuwe kledij past in het streven naar kwaliteitsverbetering van de groep. Naast de danstechnische en muzikale verbetering van de optredens, zijn we dan in 2000 afgestapt van de uniforme kledij, die geen correcte weergave was van de Vlaamse streekdrachten uit de vorige eeuw.

Het onderzoek in (kleding-)musea en bibliotheken heeft een massa beeldmateriaal (tekeningen en schilderijen) opgeleverd, die we konden gebruiken voor onze kledij. Net zoals nu waren er toen grote verschillen qua stoffen, kleuren, types hoofddeksels, enz. De streekdrachten waren bovendien veel kleurrijker dan algemeen wordt aangenomen. Reuzegom heeft er dan ook doelbewust voor gekozen elk lid zelf een kledij te laten samenstellen en maken aan de hand van het teruggevonden beeldmateriaal. Elke kledij is dus uniek en met de hand gemaakt door de leden.

Een volledige vrouwenkledij omvat: leren schoenen of laarzen, katoenen kousen, een lange onderbroek, een onderrok van minimaal 280 cm omtrek, twee bovenrokken van minimaal 360 cm omtrek, een schort, een blouse, een jak, een grote sjaal en een hoofddeksel. Een volledige mannenkledij omvat: leren schoenen, kousen, een broek, een hemd, een gilet, een vest, een kiel en een hoofddeksel.

Mocht je interesse hebben in de resultaten van dit onderzoek en de richtlijnen die we voor onze eigen groep hebben gemaakt, dan kan je terecht bij Geert Pauwels via info@reuzegomleuven.be.